Swipe
Week tegen Kindermishandeling

Hoe hechting het verschil maakt voor ouders en kinderen

19-11-2024

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling, met het thema "Laat me niet los", staan hechting en veiligheid centraal. Bij Ambiq ondersteunen we ouders met een licht verstandelijke beperking op verschillende manieren om een veilige en stabiele basis te creëren voor hun kind. Dit doen we via zorgvormen zoals bijvoorbeeld: Ouder-Kind Behandeling (OKB), Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) en IAG Jonge Kind. Clustermanager Frank vertelt meer over hoe wij ouders intensief begeleiden bij opvoedvaardigheden, hechting en structuur. Zo zorgen we ervoor dat zowel ouder als kind gezien, gehoord en ondersteund worden.

Hechting begint vóór de geboorte

Frank: "Een veilige hechting begint al tijdens de zwangerschap, niet pas bij de geboorte. Vanaf de conceptie ontstaat er al contact tussen ouder en kind en hechting is daarbij cruciaal. Tijdens de zwangerschap kun je al verbinding maken met je baby. Handen op de buik, praten tegen je kindje, dat zijn simpele maar waardevolle manieren om die band te versterken. Hechting begint dus veel eerder dan mensen vaak denken. Als ouders een goede basis leggen, voorkom je al veel problemen die later kunnen ontstaan.”

Hechting is meer dan alleen fysiek contact

“We horen ouders wel eens zeggen: ‘Ik word dik’, in plaats van te zeggen dat ze zwanger zijn. Dat zegt iets over hoe ze die verbinding met hun ongeboren kindje ervaren. Tijdens onze behandeling richten we ons erop om ouders bewust te maken van de hechting, al voor de geboorte. Stress tijdens de zwangerschap proberen we te minimaliseren. Het helpt bijvoorbeeld om baby’s na een vroeggeboorte direct op de borst te leggen. De hartslag en stem van de ouder werken geruststellend en helpen het kindje om zich veilig te voelen. Dat geldt ook voor de vader. Zijn rol wordt vaak vergeten, terwijl die net zo belangrijk is. Speciaal om de rol van vaders meer naar voren te laten komen, hebben we de Vaderfactor ontwikkeld. Deze aanpak benadrukt hoe vaders op een unieke en waardevolle manier kunnen bijdragen aan de hechting en het welzijn van hun kind.”

Na de geboorte: ritme, structuur en veiligheid

Frank: “De eerste duizend dagen van een kind, vanaf conceptie tot twee jaar, zijn bepalend voor de rest van hun leven. Na de geboorte werken we met ouder-kind-groepen. We leren ouders hoe ze hun kind ritme en structuur kunnen bieden. Hoe maak je contact? Hoe speel je met je baby? Hoe geef je het kind uitdaging en veiligheid? Het gaat allemaal om hechting. Kleine dingen zoals oogcontact maken en samen spelen, maken een groot verschil in hoe een kind zich ontwikkelt.”

Ouders ondersteunen om het zelf te doen 

Frank: “Bij Ambiq nemen we nooit zomaar de rol van de ouder over. Bij onze behandeling ondersteunen we ouders om het zelf te doen, binnen hun mogelijkheden. Pas als het onveilig wordt, grijpen we in. Als een kind bijvoorbeeld geen eten krijgt of in gevaar is, dan nemen we actie. Maar ook dan blijven we in gesprek met de ouders en leggen we uit waarom. Ons doel is om gezinnen bij elkaar te houden en te voorkomen dat een kind uit huis geplaatst moet worden.”

Ieder gezin is anders

“Ieder gezin heeft zijn eigen uitdagingen. We stellen behandelplannen op die aansluiten bij de behoeften van de ouders en het kind. De thema’s die we vaak terugzien zijn contact, regelmaat, veiligheid, en uitdaging. Sommige ouders hebben moeite om de levensbehoeften van hun kind voorop te stellen. Dat kan confronterend zijn, maar we begeleiden ze stap voor stap. Soms staan ouders letterlijk naast me als ik een baby verschoon, om me te vertellen hoe ik dat moet doen. Dat laat zien hoe kwetsbaar ze zich voelen, maar ook hoe graag ze willen leren.”

We maken het verschil door dichtbij te blijven

“Het gaat niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om emotionele verwaarlozing. Soms is het al een stap vooruit als een ouder leert begrijpen wat hun kind nodig heeft. Onze kracht zit in continuïteit. We starten soms al tijdens de zwangerschap met ambulante behandeling en schakelen daarna op naar de behandelgroep als dat nodig is. Het einddoel is altijd om ouders in hun kracht te zetten, zodat ze zelf weer verder kunnen. Het blijft ingewikkeld, maar we geloven in verandering en zien dat het mogelijk is.”

Hechting als sleutel tot een veilige toekomst

Frank: “Het werk is intensief en uitdagend, maar het draait altijd om hechting. Als je daar al vroeg mee begint, kun je zoveel problemen voorkomen. Ik zie het verschil dat we maken. Als een ouder met een glimlach zwaait als ik ’s ochtends op werk kom, weet ik dat we iets hebben bereikt. Ze voelen zich gezien en dat is precies waar ‘Laat me niet los’ om draait.”

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer