Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk toe
In 2006 besluit Annette haar hart te volgen en vanuit een logistieke baan een carrièreswitch te maken naar de zorg. Ze behaalt haar diploma Sociaal Pedagogisch Werk (SPW4) en werkt vervolgens in de jeugdzorg. Nu werkt ze al een aantal jaar met volwassenen bij Erve ’t Middelhoes in Rietmolen.
Op zoek naar een andere baan
Annette: “Ik kan mij het sollicitatiegesprek bij Ambiq nog heel goed herinneren. Ik had die dag twee gesprekken gepland staan. Eén daarvan was in Enschede bij een andere organisatie. Tijdens dat gesprek hoopte ik stiekem al dat ik het niet zou worden, ik had, na het zien van de vacature bij Ambiq en het bekijken van de website, mijn zinnen volledig op werken bij Ambiq gezet. Vanaf het moment dat ik voor mijn sollicitatiegesprek, het erf in Rietmolen op kwam rijden, voelde het meteen goed. Het gesprek verliep erg soepel, het voelde eigenlijk meteen al vertrouwd. Bij het gesprek was ook een bewoner aanwezig, zij stelde me leuke, maar ook kritische vragen, iets wat ik heel mooi vond aan het gesprek, want daarmee geef je bewoners ook een stem bij het kiezen van een nieuwe begeleider. Na afloop van het gesprek was ik nog enthousiaster en dacht ik nog maar één ding: “Dit wil ik!” Nog voordat ik thuis was, werd ik al gebeld voor een tweede gesprek.”
Een betrokken organisatie
“Wat Ambiq zo mooi maakt, is dat er niet alleen goed voor de bewoners wordt gezorgd, maar ook voor het personeel. Het voelt als een warm bad, deze betrokkenheid heb ik nog niet eerder bij een andere organisatie mogen ervaren. Tijdens mijn inwerkperiode kreeg ik vier weken de tijd om volledig boventallig mee te draaien en dat heb ik als bijzonder prettig ervaren. Voor mij voelde het daarna alsof ik er al jaren werkte.”
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt Annette:
“Na een paar aaneengesloten vrije dagen of na terugkomst van vakantie zijn de bewoners altijd blij om me weer te zien, vaak willen ze dan even een knuffel of wat extra tijd om bij te praten. Het is fijn om te beseffen dat ze blij zijn dat je er bent! Het contact met de bewoners, het bieden van een vertrouwde, maar vooral ook een veilige basis en het helpen in hun groei is, waar ik het voor doe. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt is hierbij zo belangrijk. Dat maakt je betrouwbaar voor bewoners èn collega’s. Datzelfde laat ook de organisatie zien, geen loze beloftes.”
Ik zie mijzelf hier op de groep oud worden
“De werksfeer en het team bij Ambiq zijn super. Er is veel humor en betrokkenheid, ook op privéniveau. Het voelt als een team waar je je mening kunt geven en waar meningsverschillen bespreekbaar zijn. En als de nood aan de man is, dan staan we ook echt voor elkaar klaar. Na wat verloop van personeel, waren enkele bewoners bang dat ik misschien ook wel weg zou gaan. Dit zegt veel over de hechte band die we hebben. Maar ik ga echt niet weg en nu, op mijn vijfenvijftigste, zie ik mijzelf hier zeker wel oud worden op de groep. Het contact met de bewoners houd me ook jong en scherp van geest, dat wil toch iedereen?”
Geen dag is hetzelfde
Annette: “Wat het werken met de doelgroep zo waardevol maakt? We hebben hier ontzettend veel lol met elkaar, maar het kan soms ook pittig zijn. Geen dag is hier hetzelfde, mede door de, soms, voorspelbare onvoorspelbaarheid van onze bewoners. Daar moet je tegen kunnen. Ik zie het ook als een uitdaging om de bewoners wat te leren. Ik herinner mij een bewoner die een paar jaar geleden binnenkwam, zeer angstig, getraumatiseerd en met een ontzettend groot gevoel van onveiligheid. Nu, drieënhalf jaar later, heeft die persoon zijn eigen appartement, voelt zich gelukkig, veilig en wil hier nooit meeer weg. Je moet de bewoners motiveren, stimuleren, angsten wegnemen en vertrouwen kweken.”
Genoeg mogelijkheden
“Binnen Ambiq mag en kan je veel doen. Voor trainingen en opleidingen maak ik regelmatig gebruik van Wijzer, ons online opleidingsplatform. Je kunt zelf kiezen wat je interessant vindt en waar je je in wilt verdiepen. Vorig jaar hebben we als team bijvoorbeeld enkele modules van de forensische leerlijn gevolgd, dit omdat we in ons werkveld ook te maken kunnen hebben met bewoners met een forensische achtergrond. Dat zijn interessante aspecten van het werk.”