Swipe
Werken bij Ambiq - Specialistische gezinshuisouders John en Anita

Voor al onze kinderen hebben we een enorme gun factor

Tien jaar geleden maakten John en Anita de keuze om gezinshuisouders te worden. In eerste instantie in hun eigen huis en drie jaar later besloten om een groot gezinshuis te openen op een nieuwe locatie in Hardenberg. Met een schat aan ervaring en een hart vol liefde begonnen ze aan dit mooie avontuur. In de loop der jaren hebben ze met onvermoeibare toewijding een veilige en warme thuisbasis gecreëerd voor de jongeren die dat het meest nodig hebben.

Gevraagd om gezinshuisouders te worden

John: “Ik werk al 17 jaar bij Ambiq; eerst binnen de crisisopvang gewerkt, vervolgens ambulant en op de groep. Toen kregen we de vraag of we wilden beginnen met een gezinshuis. En zo zijn we hierin gerold.”

Anita: “Hiervoor was ik slijter, maar deed altijd veel op een school als o.a. voorleesmoeder, luizenmoeder en als hulp bij de peuteropvang. John deed altijd vrijwilligerswerk en ging bijvoorbeeld 11 jaar lang mee op schoolkamp. Dit zijn dingen die je vormen in het leven. Ik zie dat sommige kinderen het minder hebben en daardoor is ook de liefde voor de zorg voor jongeren ontstaan. Creatief bezig zijn vind ik ook belangrijk.”

Weten dat ze er mogen zijn

John: “Voor ons is het heel belangrijk dat de jongeren van zichzelf houden, dat ze weten dat ze er mogen zijn. Sommigen zijn afgewezen door hun eigen ouders. Bij ons mogen ze wonen en zijn wie ze zijn. We hebben drie jaar lang een gezinshuis in ons eigen huis gehad. Vervolgens kregen we de kans om een nieuw Ambiq gezinshuis te openen in Hardenberg. Anita heeft alles ingericht en we hebben er een mooie plek van weten te maken. Zo zijn we hier in November 2017 begonnen en nog steeds bezig, bijna 10 jaar al.”

Belangrijk om gezond te eten

John: “Ik ben vrij rustig, geef af en toe een aai over de bol en zorg voor duidelijkheid. Ik zorg altijd dat het eten op tafel staat en vraag elke dag wat ze willen eten. We zitten vaak met 7 of 8 mensen aan tafel, inclusief een man die een BBL opleiding volgt. Ik probeer iedereen tegemoet te komen en vind het belangrijk dat ze lekker en gezond eten. We gebruiken veel groente hier, dat geeft energie. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de jongeren er netjes en verzorgd erbij lopen, ze mogen hier niet met een joggingbroek de deur uit. Anita zorgt hiervoor en zo verdelen we alle taken onderling. Ik doe bijvoorbeeld de rapportages en schrijf het behandelplan, Anita kijkt en leest mee. Binnen ons werk is het belangrijk om duidelijk te zijn, maar soms moet je dingen op een andere manier brengen zodat het beter binnenkomt. We geven de jongeren altijd tips en tops, vertellen wat wel en niet handig is. Soms confronteren we ook ouders met dingen. Ik ben altijd vrij direct. Sommigen vinden dat heel fijn, anderen vinden dat wat lastiger. Uiteindelijk hebben we het beste met de jongeren voor."

Een gevoel van eigenwaarde

Anita: “De 3 R's, Rust, Regelmaat en Reinheid, dat is een goede basis. Sommigen houden in het begin helemaal niet van hygiëne. Het is belangrijk dat ze er netjes uitzien. Sommigen werden voorheen gepest vanwege hun slechte hygiëne, verzorging is ook belangrijk voor je eigenwaarde. Dat je in de spiegel kijkt en denkt: 'Hey, ik zie er leuk uit'. Zo maken ze kleine stapjes, maar in een jaar tijd hebben ze al veel bereikt. Het is een mooi begin en van daaruit kunnen ze verder groeien. Sommigen komen bijvoorbeeld terecht in regulier onderwijs in plaats van speciaal onderwijs. Uiteindelijk leren ze zichzelf kennen en krijgen ze een gevoel van eigenwaarde.”

Een enorme gunfactor

Anita: “Ze doen het voor later, hoe meer ze nu doen, hoe meer kansen ze later zullen hebben. Zo hebben de meeste meiden een goede baan of volgen ze een opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een stewardessenopleiding of het behalen van een vrachtwagenrijbewijs. Een ander volgt nu een opleiding in zorg en welzijn (Baalderborg, dagbesteding), en ze doet het heel goed. Ze volgt een BBL-opleiding op vrijwillige basis, zodat ze haar studie kan afronden. We gaan mee naar sollicitatiegesprekken en houden van korte lijntjes, ook met de leraren. Zo kunnen ze de jongeren ook beter begrijpen en ondersteunen. Voor al onze jongeren hebben we een enorme gunfactor. We helpen hen ook bij het vinden van vakantiebaantjes, dan helpt onze grote netwerk.”

Geen seconde spijt

"Dit is nog steeds een mooie uitdaging voor ons, die we samen zijn aangegaan. We hebben nog geen seconde spijt gehad. Er is altijd wel  1 van de 6 jongeren thuis. Het is een bepaalde manier van leven en dat bevalt ons super. Wij vinden het belangrijk om goed te kijken of een jongere bij ons in het gezinshuis past, daarom is matching zo belangrijk. We vinden het belangrijk om een warm huis te bieden voor de meiden of jongeren, zodat ze kunnen opgroeien in een warm gezin in plaats van op een groep."

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer