De kracht van geloof en samenwerking!
Onze collega Bertine Snippe is gezinshulpverlener bij Ambiq en werd genomineerd als Jeugdprofessional van het Jaar voor haar ongelooflijke inzet bij het herenigen van een gezin dat vier jaar lang gescheiden was. Bertine is uiteindelijk bij de beste vijf van Nederland geëindigd, en daar zijn we ongelofelijk trots op.
We delen graag het verhaal van Bertine en moeder Alina. Een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en de kracht van geloof in herstel.
Een moeilijke start
Bertine: "Vier jaar geleden, midden in de coronapandemie, ontmoette ik Alina voor het eerst. Het was een moeilijke situatie. Ze was haar hoop verloren en kwam uit een systeem dat haar volledig overweldigde. Ze lag in scheiding en haar 3 kinderen waren uit huis geplaatst bij 2 verschillende pleeggezinnen. Bij de aanmelding was de vraag aan ons om met Zeer Intensieve Gezinsbehandeling (ZIG) het gezin te begeleiden in het terug naar huis traject. Het gezin had meerdere behandelingen gehad van verschillende organisaties zonder het gewenste resultaat. Ik trof een gezin aan dat volledig overwerkt was, burned-out, zowel vader, moeder als de kinderen. De vlucht naar Nederland en de eerste jaren in Nederland hadden diepe sporen achter gelaten van trauma en stress. Ouders hadden bij aanvang van de ZIG de diepe wens om zelf de opvoedtaken weer op te pakken. Daarvoor werd de module ingezet, om een complexe vraag in een complex systeem te beantwoorden.
Taalbarrières
Alina: "Ik was zo verloren. Toen ik net in Nederland was, sprak ik de taal niet. Alles ging in het Nederlands, en ik moest Google Translate gebruiken om brieven te lezen. Ik begreep de cultuur en de gebruiken niet goed en er was niemand om die aan mij uit te leggen. Mijn ex-man lukt dit ook niet en dat gaf hem ook veel stress. Daarbovenop werden we slachtoffer van de toeslagen affaire en belandden we in de schuldsanering. Zo was ik in een onbekend land, met onbekende gebruiken, zonder mijn familie, zonder geld, zonder man én zonder kinderen. Ik zag geen uitweg meer, ik voelde me verloren, alleen en depressief. Ik was alle hoop verloren. Ik had al veel hulpverleningsorganisaties gesproken in Nederland maar Ambiq was de eerste die echt de tijd nam om naar mij en mijn verhaal te luisteren, te zien wat ik nodig had om weer mezelf te worden. Ze lieten mij weer Alina zijn en dat was zo belangrijk."
Het herkennen van trauma
Bertine: "Voor een ZIG behandeling is het van belang dat eerst alle eventuele voorliggende trauma's behandeld zijn zodat wij ons kunnen focussen op het aanleren van nieuwe vaardigheden. De organisatie waarvan wij de behandeling over namen zagen geen trauma voorliggend bij de gezinsleden, waardoor ZIG een passende module leek. Wel zagen zij en hun voorgangers de behandeling steeds mislukken zonder goed te kunnen duidden waarom dat was. Het aangeleerde leek niet te beklijven, constateerden zij, daarom de doorverwijzing naar Ambiq."
"Toen wij als ZIG team bij Alina binnenkwamen, haar verhaal aanhoorden en de kinderen zagen, zetten wij meteen vraagtekens bij die hypothese. Het gezin had zoveel meegemaakt samen. Drama op drama en trauma op trauma hadden zich voltrokken in hun levens, dat kon niet anders dan invloed hebben. Daardoor zou ZIG niet het antwoord zijn op hun vraag, maar wat dan wel? Vanuit Ambiq hebben we toen een traject op maat gemaakt waar de overtuiging onder lag dat kinderen alleen kunnen helen in en met hun eigen systeem."
"Wij zagen door alle brokstukken van gebrokenheid kleine lichtpuntjes van hoop door de barsten komen. Die hoop hebben we telkens uitvergroot en konden we steeds weer aan vasthouden. Het sleutelwoord daarin was ‘samen’ want dit soort processen kun je nooit alleen doen. Met Sanne (speltherapeut) Jenneke (Systeemtherapeut), Laura (GZ-psycholoog) en ik als IAG’er van poli Hardenberg vormden wij een hecht team om dit gezin heen. Waar de een de hoop verloor, stond de ander op. Samen met dit gezin geloofden wij erin."
Vertrouwen en samenwerking
Alina: "Bertine begreep me vanaf het begin. We hadden een gedeelde cultuur, beide christen, en dat hielp enorm. Ik voelde me eindelijk begrepen. Na zoveel jaren van wantrouwen in het systeem en de organisaties die betrokken waren, voelde ik dat er hoop was. Mijn kinderen hadden zoveel meegemaakt, en ik ook. Bertine gaf me vertrouwen en moed. Ze hielp me om mijn kracht terug te vinden. Samen met Ambiq begon ik aan een traject dat anders was dan wat ik gewend was. We focusten niet alleen op mijn kinderen, maar ook op mij. We hebben allemaal traumabehandeling gehad; we zijn geheeld en nog aan het helen."
Het terughalen van de kinderen
Bertine: "Het proces om Alina's kinderen terug naar huis te krijgen, was zwaar en ingewikkeld. Er was, in beginsel, sprake van veel trauma en vermoedens van hechtingsproblematiek. Omdat traumabehandeling altijd voorliggend is moest dit eerst plaats vinden. Daardoor hebben de kinderen lang in het pleeggezin en het gezinshuis moeten wonen. Door het lange ‘wachten’ op de therapieën waren de kinderen logischerwijs ook gehecht waren geraakt aan de pleeg/ gezinshuisouders en zij aan hen. Toch bleef de loyaliteit en de wens om bij hun ouders te wonen altijd de boventoon voeren."
"Daarnaast geloven we bij Ambiq dat je een (hechtings) trauma het beste kunt herstellen op plek waar je het hebt opgedaan. Vanuit die visie in combinatie met de hoop en het geloof wat we in deze ouders hadden hebben we gestreden om de kinderen weer thuis te laten opgroeien. Hier waren andere partijen eerst niet van overtuigd. Ons plan was nogal ‘controversieel’ en niet gebruikelijk om kinderen zo zo'n lange tijd weer bij hun ouders te plaatsen. Daarnaast riep het begrijpelijkerwijs allemaal emoties en grote zorgen op bij de betrokken partijen. Wederom met het sleutelwoord ‘samen' is dit ons toch gelukt. In verbinding staan met elkaar, naar ieders standpunt kijken, vertrouwen krijgen in elkaar en daarmee vertrouwen krijgen in deze ouders en samen kijken naar wat goed en rechtvaardig is voor deze kinderen. Het is ons samen gelukt!"
Terug naar huis
Alina: "Ik droomde er altijd van om mijn kinderen terug te krijgen. Toen Bertine zei wat er nodig was om te herstellen, voelde ik dat ze gelijk had. Ik had zoveel trauma meegemaakt, maar ik wist nu dat ik sterker zou worden dan ooit. De kinderen zijn nu eindelijk thuis en ik ben zo dankbaar. Bertine hielp me om dat verhaal te delen, om mijn verhaal te vertellen. Ik was altijd zo bang voor wat mensen van me dachten, maar Ambiq liet me zien dat ik trots mocht zijn op wie ik ben. Ze gaven me hoop, ademruimte en hielpen me het licht weer te zien. Nu de kinderen weer thuis zijn, kan ik eindelijk vooruitkijken. Ik wil mijn carrière weer oppakken, maar het is nog steeds lastig. De kinderen hebben veel zorg nodig en ik kan en wil ze (nog) niet naar de buitenschoolse opvang doen. Maar ik heb hoop, er zal komen wat nodig is. Ik weet dat ik dit kan en ik heb zoveel geleerd in deze tijd. Ik heb mezelf opgeofferd voor mijn kinderen en dat was het waard. Ambiq heeft ons nooit opgegeven en daarvoor ben ik eeuwig dankbaar."
De kracht van samenwerking
Bertine: "Wat we hebben bereikt met Alina en haar kinderen is het resultaat van pure samenwerking. We hebben samen gestreden voor waar we in geloofden: dat kinderen thuishoren bij hun ouders. En nu, na vier jaar, kunnen we trots zijn op wat we samen hebben bereikt. Het is nooit makkelijk geweest maar we hebben het gered."