Swipe
Ervaringsverhaal Angelique - volwassenenzorg

Hier mag je echt zijn wie je bent. Begeleiders kijken heel erg naar een cliënt zelf!

Angelique Kesselaar is zeventien jaar als ze voor het eerst bij Ambiq komt. De Nienenhoek in Den Ham noemt ze vervolgens de komende negen jaar haar thuis. Maar nu ze bijna 27 jaar is heeft ze eindelijk haar eigen plekje in het dorp Den Ham. Ondertussen schreef ze een boek over haar ervaringen. Een succesverhaal van een cliënte die een voorbeeldfunctie heeft voor andere cliënten: "Ik wil de doelgroep in een positiever daglicht zetten."


De Erve Nienenhoek in Den Ham bestaat sinds 2010. Er zijn bewoners van alle leeftijden. Naast de drie leefeenheden in de boerderij, geschikt voor vijf tot zeven bewoners, zijn er vier appartementen op het terrein. Naast het woongedeelte op Erve Nienenhoek is er ook dagbesteding. Angelique kwam er toen ze midden in de pubertijd zat, op zeventienjarige leeftijd. Inmiddels woont Angelique niet meer op de Nienenhoek, maar heeft ze een eigen plek. "Ik ben in januari dit jaar verhuist van de volwassenenzorg op de Nienenhoek naar een eigen huisje in Den Ham. Ik heb altijd gezegd dat als ik acttien was, ik weg zou gaan. Ik was blij dat ik uiteindelijk na negen jaar toch deze stap kon maken. Ik krijg nog twee keer per week ambulante hulp vanuit de Nienenhoek. Mijn huisje is maar vijf minuten lopen vanaf de boerderij, super handig dus!"

Haar eigen plek bevalt Angelique goed. "Ik had dit veel eerder moeten doen. De groep op de Nienenhoek was fijn. Maar het is nog fijner om iets helemaal voor jezelf te hebben." Ze is nu gestart met een nagelsalon aan huis. Vorige week was de opening. "Het begint nu een beetje te lopen. Op de boerderij had ik daar niet echt de plek voor. Ik geef nu in mijn salon manicuren en doe veel met gel-lak. Acrylnagels vind ik niet zo leuk om te doen. Dat kost toch al gauw anderhalf tot twee uur de tijd. Dat duurt me te lang."

Een voorbeeldfunctie voor andere bewoners van de Nienenhoek

Angelique vult haar dagen met onder andere de hulp die ze krijgt van Ambiq, haar nagelsalon en het onderhouden van haar huis. Binnen Ambiq pakt ze dan ook veel op. Zo is ze lid van de cliëntenraad. In de cliëntenraad zitten jongeren, (jong)volwassenen en ouders/verzorgers of andere wettelijke vertegenwoordigers. De raad is er voor het gezamenlijke belang van alle cliënten - niet voor het individuele belang. Angelique: "Ik luister naar mijn mede-cliénten en de ouders/verzorgers. Wij vertalen de informatie die we krijgen naar vragen aan de raad van bestuur. Ik was eerst groepsvertegenwoordiger van de Nienenhoek. Ik ben eigenlijk in de cliëntenraad gerold. Ik vind het heel belangrijk dat wij als cliënten/bewoners een aandeel hebben in de organisatie. Dat wij onze stem mogen laten horen. Eigenlijk spreek ik namens de bewoners. Dat vind ik belangrijk."

Daarmee heeft Angelique een voorbeelfunctie voor haar medebewoners en -cliënten. Dat merkte ze ook toen ze nog op de Nienenhoek verbleef. "In het begin was ik de jongste. Maar in de loop van de tijd was ik de meest stabiele. Ik had contact met veel andere bewoners. Ik kon mijn kamer niet uit of ze moesten me alweer hebben voor vragen. Dat vond ik leuk. Ik merk nog steeds dat ze me vaak vragen voor dingen. In het weekend staan ze soms voor mijn deur omdat ze ergens niet uitkomen. Ik stuur ze dan toch terug. je moet het echt zelf en thuis oplossen."

Een boek dat het beeld van de doelgroep moest omvormen

Over haar ervaringen in de zorg schreef Angelique in 2019 een boek, dat vorig jaar uitkwam. "Ik zat al heel lang te denken: ik moet wat met mijn ervaringen. Eerst dacht ik aan een dagboek, maar dat kwam er nooit van. Ik schreef er dan een paar dagen in. En de dagen erna had ik er helemaal geen zin meer in." Het boek kwam in eerste instantie niet van de grond. Totdat er een RIBW-instelling (regionale instelling voor beschermd wonen) opende in Enschede. "Daar kwam zoveel weerstand op door de omgeving. Je zag het ook op RTV Oost. Toen dacht ik: dit kan anders. Ik moet nu wat laten horen over de doelgroep. Vandaar dat ik mijn ervaringen wou delen. Ik denk namelijk dat het een stuk negativiteit kan wegnemen over de doelgroep."

Angelique verwachtte negatieve reacties na de uitgave van haar boek. Maar die kwamen er niet. "Dat is me heel erg meegevallen. Veel mensen die ik ken hebben het boek gelezen. Ze vonden het indrukwekkend. Ik kreeg opmerkingen als 'ik wist niet dat je dit allemaal hebt meegemaakt', 'oh, ds zo heb je je gevoeld' en 'ik kan dit goed gebruiken voor mijn eigen cliënten'. Maar de reactie die me het meest is bijgebleven is van een man die al veertig jaar in zorginstellingen werkte. Hij vond het zo bijzonder. Hij had nog nooit een boek gezien dat compleet door een cliënt geschreven was. Dat was mooi om te horen." Angelique merkt dat haar boek invloed heeft. Ze hoopt dat meer mensen het boek gaan lezen, om zo een goed beeld te krijgen van de doelgroep.

Voor nieuwe bewoners: het komt goed, wees jezelf!

"Ik vind de Nienenhoek een prachtige locatie. Het is voor mij inmiddels al heel gewoon dat ik daar kwam. Ik moet lachen als ik mensen voor het eerst op de locatie zie komen. Ze kijken hun ogen uit. Het is heel groot." Vorige week kwam een nieuwe bewoner op de Nienenhoek. Angelique was erbij. "De boerderij is op dit moment heel stabiel. Een neiuwe bewoner huppelt er zo tussendoor alsof hij er al jaren woont. Ze nemen je zo mee in de groep. Je blijft wel 'de nieuwe', maar het is apart om te zien hoe snel je onderdeel bent van een groep. Ik zie het nu van een afstandje, omdat ik er niet meer woon. Maar iedereen heeft plezier. En het is gezellig."

Ambiq wil voor elke nieuwe en bestaande cliënt een veilige en prettige omgeving creëren. Zo ook op de Nienenhoek. Angelique bevestigt dat: "Hier mag je echt zijn wie je bent. Begeleiders kijken heel erg naar een cliënt zelf. Wat heb je nodig, wat past bij jou? Daar maken ze een plan op. Ze nemen jou en je systeem ook overal in mee. Bijvoorbeeld in dat plan, of ideeën die ze hebben. Dat vind ik echt mooi en goed. Dat helpt je ook om goed je behandeling bij Ambiq te kunnen starten en vol te houden."

Meer informatie over het boek van Angelique 'Mijn leven in een zorginstelling' is te vinden op de Facebook pagina van het boek.  

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer