Swipe
Diagnostiek

Onderzoek bij de poli

Bij onze poli kom je voor onderzoek, dat noemen we ook wel diagnostiek. Diagnostiek gaat over hoe het komt dat je doet, zoals je doet. Het geeft dus antwoord op vragen. Bijvoorbeeld: wat is er precies aan de hand, is er sprake van een stoornis en/of welke hulp heb jij en/of je ouders nodig?

Wat kun je verwachten?

Je hebt samen met je ouders gesprekken. Zo vul je samen vragenlijsten in en neem je deel aan verschillende testen. Het onderzoek gebeurt door een psycholoog. Zo praten jullie onder andere over hoe het gaat, welke problemen er zijn etc. Daarnaast heeft de psycholoog ook gesprekken met andere mensen zoals je ouders of iemand van school. Op deze manier wordt er veel informatie verzameld, om jou/jullie zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De resultaten van het onderzoek worden door de hulpverleners gebruikt. Zo komen zij (meestal) tot een verklaring voor jouw gedrag. Met een ander woord ook wel 'diagnose' genoemd. Ook wordt er een advies gegeven en met jou besproken. Zo weet je wat er aan de hand is en welke hulp jou kan helpen om problemen te verminderen.

Diagnostiek duurt een paar dagen tot een paar weken. Dit hangt af van hoeveel onderzoek er nodig is.

Je kunt ook bij onze poli ook terecht voor verschillende soorten therapieën zoals EMDR traumabehandeling, Speltherapie, Psychomotorische therapie en/of Cognitieve gedragstherapie.

Vraag en antwoord Wil je meer weten over een psychodiagnostisch onderzoek bij ons?
FAQ icon
Wat is een psychodiagnostisch onderzoek?

Bij een psychodiagnostisch onderzoek stellen we vragen over jouw gedrag; hoe komt het dat je doet, zoals je doet. We kunnen ook onderzoeken of er sprake is van een type probleem, bijvoorbeeld Autisme of ADHD. Dan weten we beter waar jouw gedrag vandaan komt. Als laatste krijg je een advies over hoe jij en jouw omgeving het beste geholpen kunnen worden.

Ambiq logo
FAQ icon

Wanneer wordt een psychodiagnostisch onderzoek gedaan?

Een psychodiagnostisch onderzoek wordt ingezet als er vragen zijn over jouw gedrag. Jijzelf of jouw omgeving kunnen klachten of problemen ervaren.

Ambiq logo
FAQ icon

Door wie en bij wie wordt een psychodiagnostisch onderzoek gedaan?

Het onderzoek wordt gedaan door drie hulpverleners, meestal twee gedragswetenschappers en een psychodiagnostisch medewerker.

Ambiq logo
FAQ icon

Hoe gaat een psychodiagnostisch onderzoek?

Het onderzoek start met een intakegesprek samen met jou en de belangrijke mensen om jou heen. In het intakegesprek bekijken we welke problemen jullie ervaren en wat er dus onderzocht moet worden. Vervolgens wordt bepaald welke afspraken nodig zijn. De afspraken kunnen ook zijn met mensen uit jouw omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan familie of school. Voordat we dit doen, vragen wij altijd eerst om toestemming.

Het onderzoek duurt ongeveer 6 weken waarbij per week 1 tot 2 afspraken plaatsvinden. De afspraken kunnen bestaan uit het voeren van gesprekken, het invullen van vragenlijsten en het maken van oefeningen, opdrachtjes en taken. Zo kunnen jouw sterke en minder sterke kanten in kaart worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan hoe goed jij dingen kan onthouden, hoe lang jij je kan concentreren of hoe goed jij kan plannen. Er kan ook gekeken worden hoe jij over jezelf denkt, hoe jij omgaat met jouw gevoelens of hoe jij omgaat met anderen en hun gevoelens.

Na ongeveer 6 weken is het onderzoek afgerond. Dit hangt af van hoeveel onderzoek nodig is. Het onderzoek wordt afgesloten met een adviesgesprek waarin de uitkomsten van het onderzoek worden besproken. Er is duidelijk geworden wat er aan de hand is, waardoor dat komt en wat eraan te doen is. Na het adviesgesprek wordt het eindverslag verstuurd naar jouw ouder(s)/verzorger(s). Wanneer jij 12 jaar of ouder bent, wordt er ook een verslag voor jou gemaakt zodat ook jij kan lezen wat er aan de hand is.

Ambiq logo
FAQ icon
Waar wordt een psychodiagnostisch onderzoek gedaan?

De afspraken van een psychodiagnostisch onderzoek vinden meestal op een locatie van Ambiq plaats. Soms zijn de afspraken ook buiten Ambiq, dan kan je denken aan afspraken op bijvoorbeeld school.

Ambiq logo
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer